måndag 21 december 2009

Vad jag ser genom dina ögon




För några veckor sedan hade vi Twilightnight här på Fyren. Vi var nästan 50 personer som fikade, quizzade och diskuterade böckerna och filmerna tillsammans. Både lokalen – svarten och alla som kom var dessutom helt svart-röd-vita vilket var väldigt coolt.

Men i all denna Twilight-hysteri glömde jag bort att jag faktiskt läst Stephanie Meyers bok The Host. Eller på svenska Genom dina ögon.

I sann sci-fi-anda tas jorden över av utomjordingar, men i det här fallet är de fredliga och vill ”rädda” oss. Deras själar tar över människornas kroppar, opereras in i dem, och lever sedan fridfulla liv i sina ”värdkroppar”. Men hur fredligt är det egentligen att med sin själ ta över någon annans kropp? Själarna opereras alltså in i människorna för att ta över deras sinnen. Men om människornas själar är starka nog, drivs av någonting starkt, till exempel kärlek och revolt, kan problem uppstå.

Boken handlar om två personer kan en säga; Vandraren och Melanie. Som i alla ockupationer finns det motståndskämpar och Melanie som är en sådan vägrar släppa taget om sin kropp som själen/ utomjordingen Vandraren har i uppgift att ta över, har blivit planterad i. De är olika, Melanie en anarkistisk kämpe och Vandraren en fredlig resande som har bott i många världar, och de hatar den andra. Men med tiden gör deras påtvingade symbios att de påverkar och för en inre dialog med varandra.
Mel älskar Jared men gör Vandraren det? Vill hon skydda lillebror Jamie lika mycket som Mel vill? När de båda älskar Jared och han möter dem blir Melanie svartsjuk, kan man bli svartsjuk på själen inom sig när kroppen vill någonting annat? Vem är det som älskar? Kroppen eller själen? Kan kroppen älska en och själen en annan? Vad är kropp och vad är själ? Vad händer när människorna de möter börjar fästa sig vid dem? Är det Mel eller Vandraren de lär sig att älska? Vad händer med själen när kroppen dör?

Ungefär så. Den typen av frågor väcker läsningen av Genom dina ögon. Och samtidigt är det en otroligt spännande actionhistoria. En sådan där bok som en inte kan släppa. Bra till jul tycker jag. Den finns på svenska och engelska på biblioteket. Och som ljudbok.
/Ulrika.

Inga kommentarer: