onsdag 8 september 2010

Adzerk - den vita hingsten

Mycket mer än en hästbok!

23 augusti delades barnens romanpris ut för första gången! Det var Lin Hallberg som fick äran att ta emot priset för sin bok Adzerk – den vita hingsten. Här kan du läsa mer om det.

Tillvaron för Emma är hemsk, hennes föräldrar håller på att glida isär.
Emma står mittemellan dem, dessutom är hon sviken av sin bästis, Emma tvingas skiljas från sin älskade häst Ajax och resa med mamma och pappa på en lång jobbresa till Mongoliet!

Emma känner sig så ensam, ända tills hon lär känna Baska, en jämnårig tjej från en mongolsk nomadfamilj. Nu börjar det stora äventyret, då hon får följa med till Baskas familj långt ut på stäppen, där livet är hårt, utan några som helst bekvämligheter, stenhård säng, äckligt jaak-te och köttslamsor att äta. Men så småningom får hon rida på de vilda hästarna, familjen har 40stycken. och hon blir helt förälskad i Adzerk - den vita hingsten som anses otämjbar.

För Emma blir resan till Mongoliet avgörande, hon tvingas leva under omständigheter som hon inte trodde var möjliga och visar prov på uthållighet och envishet. Hon vägrar acceptera hur orättvist Baska behandlas i sin familj där hon som äldsta dotter tvingas jobba med hushållsarbete från morgon till kväll. Till slut lyckas hon genomdriva att Baska ska få rida den vilda hingsten Adzerk på den stora kapplöpningen.

Den här boken kan du så klart låna på bibblan
.

/Kajsa

Inga kommentarer: