fredag 14 januari 2011

Torsdagsbarn

En ny bok av Sonya Hartnett har kommit på svenska. 2008 fick Hartnett Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset, som är ett mycket fint pris.

Torsdagsbarn heter den här boken och den handlar om Harper som bor med sin familj på landsbygden i Australien. Det är 30-tal och misären är total. Den enda inkomstkällan familjen har är de kaniner fadern fångar och säljer skinnet från. Livet är så svårt att man knappt tror det är sant. Men så var det nog under depressionens årtionde. Det är Harper som berättar om livet och vad som händer, mycket handlar om hennes lillebror Tin. Tin vars utväg ur eländet blir att bokstavligen gräva sig ner i jorden. Ett helt labyrintsystem växer fram medan han långsamt förvildas mer och mer, nästan till ett djur förvandlas han.

Under tiden växer Harper upp med sina andra syskon, och registrerar sin omgivning. Vad som händer med människorna. Hennes äldre bror vars allra högsta önskan är tjäna ihop pengar till en egen häst. Systern som tvingas ta plats hos traktens godsägartyrann.

Det här är en ganska annorlunda bok med ett intensivt språk. Kanske något för dig som är van vid lite mer motstånd, som inte vill ha det så lättsmält. Länge stannar känslan av Torsdagsbarn kvar, Hartnett skriver så att man verkligen känner det som att det är genom Harper vi får uppleva allt. Det blir väldigt påtagligt. Nästan så att man kan känna den torra vinden i ansiktet och den spruckna jorden under fötterna.


Du kan låna Torsdagsbarn på biblioteket.

/Maria

Inga kommentarer: