tisdag 12 februari 2008

Guldkompassen

För ett tag sedan var jag och såg en film som bygger på en alldeles underbar bok. Det är Guldkompassen som är skriven av Philip Pullman (filmen är regisserad av Chris Weitz). Den handlar om en flicka som heter Lyra som är mycket framåt och äventyrlig av sig. Berättelsen utspelar sig i en fantasivärld men med många paralleller till vår. Lyra är till exempel uppvuxen i Oxford i England.

Något som är speciellt i den här boken (och som gestaltas väldigt bra i filmen) är att människornas själar är i form av djur och kallas daimoner. De finner inte sin slutgiltiga form förrän man hamnar i puberteten. Lyras daimon som heter Pan kan växla gestalt mellan fågel, iller, mus, katt och en massa andra djur. Lyra är föräldralös men har vuxit upp på Oxford universitet för att hennes farbror Lord Asriel är professor där. Man förstår ganska snabbt att Lyra är utvald, särskilt när hon får själva guldkompassen i sin hand, hon är dess sanna ägare och den enda som kan tyda den. Efter det dras hon in i fantastiska äventyr tillsammans med pansarbjörnar, häxor, vetenskapsmän- och kvinnor, daimoner och zyjenare.

Filmen är riktigt bra men allt det som gör boken så fantastisk får förstås inte plats. Men så är det ju alltid när böcker ska filmatiseras. Än så länge har det bara kommit en film men Philip Pullman har skrivit en hel trilogi om Lyra, den andra delen heter Den skarpa eggen och den tredje Bärnstenskikaren. Hela serien kallas för Den mörka materian.

Läs dem!!!

Philip Pullman, som kommer från England, har förresten fått pris för sina böcker. 2005 fick han
ALMA-priset, som delas ut till minne av Astrid Lindgren.

/Maria

Inga kommentarer: