onsdag 9 juni 2010

Vårens sista bokcafé!

Nu har vi haft sista bokcaféet för i vår. Nästan alla kunde komma vilket var kul!
Vi hade också besök av två killar från gymnasiet, Per och Olle, som berättade om Tintin och Humor för oss (de hade en retorikuppgift). Det var kul och de var intressanta att lyssna på. Amalia var också och hälsade på, fastän hon slutade för ett tag sedan. Hon gav sina bästa tips för att kunna skriva om böcker. Bra att ha lite tips ifall man kör fast.

1. Först och främst- läs boken så att du vet vad du pratar om.
2. Bestäm dig för vad du tycker om boken, bra, dålig eller lite sådär.
3. Skriv en kortfattad summering vad boken handlar om.
4. Skriv ned vad du tycker, vad som är bra eller dåligt. Vad du tycker om stilen, miljöbeskrivningarna, karaktärerna osv. Är boken läsvärd?
5. Var personlig!

Vi hann också med en hel del boktips. Cecilia tipsade om Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri och Vad min flickvän inte vet av Sonya Sones (som är en uppföljare till Vad min pojkvän inte vet). Sofia och Natalie tipsade om två vampyrserier, House of Night av P. C. och Kristin Cast och Vampire Academy av Richelle Mead. De tyckte särskilt om House of Night-serien om Zoe Redbird som märks som vampyr och får flytta till internatskola. Där upptäcks det att hon är ovanligt talangfull. Sedan kom vi in på en allmän vampyrdiskussion och så klart Twilight-serien av Stephenie Meyer, som verkar vara ett outtömligt ämne. Vi pratade kring varför de blivit så populära. En teori som kom upp är att Bella är ganska vanlig och lite trist och att det är lättare att känna igen sig i en sån person än någon som är fantastiskt vacker och intressant på alla sätt och vis. Det är skönt att hon är vanlig och lite klumpig. Många tyckte att Edward är en ganska tråkig person, att han är stängd på något sätt och att Jacob är mycket mer intressant för att han utvecklas mer över tiden. Men varför gillar så många Edward då? Kanske för att han är så snygg och lite farlig trodde en del. Nu har det ju förresten kommit en ny bok av Meyer som heter Bree Tanners andra liv som är en spin-off på del 3 - Ljudet av ditt hjärta.

Sedan blev det fler boktips. T ex Sista resan av Ewa Johansson som Cecilia hade läst. Erika tipsade om Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck (som hon också skrivit om här). Daniel tipsade om Svärdet och Spiran av Ken Follett som är en riktig tegelsten och utspelar sig på 1100-talet i England. Dina tipsade om Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan, fast hon tyckte den var lite konstig också. Sofia tipsade om serien Cherub av Robert Muchamore som är en spännande actionsserie. Dina tipsade även om Frost av Maggie Stiefvater (läs mer om den här) och Före och efter Bella av Maja Hjertzell. Amalia tipsade om två böcker av John Green, Var är Alaska? och An Abundance of Katherines.


Nu kommer vi inte att ha något bokcafé förrän i september, hoppas att alla får en bra sommar!

(Klicka på bokens namn för att se om den finns inne på biblioteket.)

/Maria

Inga kommentarer: