torsdag 15 juli 2010

Naomi & Elys kyssförbudslista


Bästa vännerna Naomi och Ely bor i samma hus och har varit vänner sedan de var små. Naomi bor med sin mamma som mest är deprimerad efter att hon sparkat ut Naomis pappa för att han hade en affär med en av Elys mammor. Naomi och Ely har en lista som går ut på vilka de inte får kyssa. För att någon av dem varit eller är kär i någon på listan. Eller för att båda är det och då kan ingen av dem få den personen. Förstås. Det handlar om vänskap och lojalitet.

Naomi är till exempel lite kär i portvakten Gabriel, men det är Ely också. Portvakten Gabriel är kär i Naomi. Bruce den förste är också kär i Naomi men hon är ihop med Bruce den andre. Men mest kär är hon i Ely. Hon har alltid drömt om att det tillslut ska bli dem. Att de ska gifta sig (att Ely är bög ser hon inte som något hinder). Men vad händer när Ely och Naomis pojkvän Bruce den andre en dag kysser varandra? Kyssförbudslistan är bruten och därmed den obrytbara vänskapen mellan Naomi och Ely. All bets are off!

Rachel Cohn och David Levithans förra gemensamma bok Nick & Norahs oändliga låtlista var enklare och mer romantisk. Kanske var det därför jag gillade den bättre. Den kändes också mera queer på något sätt. Men det är samma koncept. Det där olika personer får komma till tals och det där det queera samhället ses som självklart. Om en tycker det är vårt att förstå kan en jämföra det med fantasy; i en fantasybok är magi till exempel inget konstigt, det är något som tas förgivet. I Levithans böcker är det likadant med homosexuella människor och människor som på annat sätt sticker ut. Det är självklart och inget konstigt alls. Kanske just så som det borde vara!

Låna boken på bibblan!
/Ulrika.

Inga kommentarer: