tisdag 10 augusti 2010

När vi kom till paradiset

När vi kom till paradiset är en underbar bok av Anna och Thomas Lyrevik om Niki och hennes bror Abbas. Hela långa sommarlovet har de varit hos sin mormor och badat och myst och haft det härligt. Men lite har Niki faktiskt längtat tillbaka för hon har ju inte träffat Josef med det vackra långa håret. Hon har något som hon vill ge honom. Men när skolan börjar visar det sig att Josef har flyttat och när de väl träffas är ingenting längre som förut.

Niki hänger med mamma till hennes jobb på sjukhemmet. Där brukar hon spela schack med Greta som är lite virrig, särskilt sedan hennes man Niklas dog. Greta får för sig att hon och Niki ska hälsa på Niklas… de rymmer från sjukhemmet fastän Greta har vattengympa klockan fyra. I sensommarvärmen ger de sig ut på äventyr och de får faktiskt träffa Niklas. Fast kanske inte riktigt på det sätt Niki kunde föreställa sig.

Den här boken är en fortsättning på När vi sa farväl till Niklas, och den har jag inte läst än (men ska). Jag tycker att Lyrevik är så bra på att beskriva hur det känns att inte veta vart den man gillar tagit vägen och om man kommer att träffas igen och hur ska det bli nu och om det bara kunde bli som förr. Och ååh så fin gammal kärlek kan vara och att den verkligen kan sträcka sig hela vägen förbi döden.

Båda dessa böcker kan du låna på biblioteket.

/Maria

2 kommentarer:

Bokbrand sa...

Efter att ha läst det här var jag tvungen att läsa båda böckerna. Och jag tyckte att de var väldigt fina och bra. Så bra om den där osäkerheten som gör att allt bara blir fel och om kärlek, alla sorters kärlek. Tack för tipset!

/Anna

Fyrväktarna sa...

Vad kul att du också gillade dem!
/Maria