tisdag 13 maj 2008

Krig och våld (och kärlek)

Nästan varje dag hör man på nyheterna om kriget och våldet mellan israeler och palestinier. Det känns långt borta och man har svårt att fatta. Efter att ha läst boken Allahs riddare av Torben Paulsen förstår man kanske lite mer - hur komplicerat det är och hur hatet kan bli så starkt i en människa att man vill hämnas till varje pris.

Boken handlar om Samir som bor i Danmark med sin familj, föräldrarna flydde dit från Israel när Samir föddes. Han föddes faktiskt på flyplanet på väg dit! Samir dras med i ett kriminellt gäng och är med en kväll när en dörrvakt blir knivskuren. Ska han tjalla eller tiga när polisen kallar till förhör? Hotet mot Samir och hans familj ökar och pappan bestämmer att Samir får åka till släkten på Västbanken för en tid. Det är svårt för Samir att lämna Danmark och framförallt att lämna Aya som han blivit kär i. På Västbanken får han träffa sin släkt och se vilket förtryck de utstätts för. Han får också lära känna Wafa som är en väldigt medveten och modig tjej.

Det är en bra och spännande historia om hur våldet kan komma nära, riktigt nära och hur man kan stå emot så att inte rädslan blir förlamande.

/Lena

Inga kommentarer: