tisdag 31 maj 2011

Cirkeln

Nu har jag läst äntligen läst Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, som blev så uppmärksammad innan den ens hade släppts. Läs här i DN till exempel. Man blir ju alltid lite påverkad när man hört så mycket om en bok innan man läser den, men jag tror att den höll måttet.

Mitt ute i ingenstans ligger det en gammal bruksort som heter Engelsfors. En sån där stad som det hände mycket i på 60-70-talet med industrin och allting men som nu bara dött, alla som kan flyttar därifrån ungefär. Men det finns en gymnasieskola, och där är det som det är på mindre orter. Alla vet vem du är och har du en gång fått en stämpel är det i princip omöjligt att tvätta av sig den. På den här skolan går Vanessa, Ida, Anna-Karin, Linnéa, Rebecka och Minoo. Och Elias, som det hela börjar med. Han är kallad till ett möte med rektorn, efter skolans slut, korridorerna är alldeles öde. När han går från det lite konstiga mötet känner han att han måste gå upp till skolans vindsvåning, nästan som att han inte kan styra över det. Han hör en röst i sitt huvud som talar om vad han ska göra. Något som inte är bra. Hans egen vilja spelar inte längre någon roll.

En sak jag gillar med den här boken är att det inte finns en enda huvudperson utan sex stycken, sen blir det ju alltid så att man identifierar sig mer med vissa, men det är en bra idé. Sedan gillar jag också att skildringen av livet på gymnasiet känns trovärdigt, i alla fall som jag minns det, kanske att vissa delar känns lite mer högstadiet men ändå. Hur det än låter känns det också trovärdigt hur de olika personerna reagerar på de olika egenskaper de visar sig besitta. Om du själv skulle kunna bli osynlig, eller få förmågan att styra människors vilja, vad skulle du då göra? Det är nämligen så att Engelsfors är något slags centrum för ondskan och att det är de olika huvudpersonernas uppgift att motarbeta den med hjälp av sina särdrag. Vilket inte blir helt lätt eftersom de flesta av dem är totalt ointresserade eller helst inte ens vill prata med varandra. Den mobbade med den bitchiga mobbaren, plugghästen med poppistjejen som har bimbostämpel till exempel.

Det jag inte gillar är att de olika huvudpersonerna ibland blir lite väl stereotypa. Fast det kanske behövs när det är så många att hålla reda på. Sedan finns det väl någon logiskt lucka här och där men det går ju att överleva.

Det här är den första delen av en planerad trilogi och filmrättigheterna verkar redan var sålda, så något stort är säkerligen på gång.




Kolla om Cirkeln finns inne på biblioteket.



/Maria

Inga kommentarer: