onsdag 2 juli 2008

En lång resa för ett litet djur

Edward Tulane är en mycket vacker kanin, han är gjord av finaste porslin och har öron av det allra lenaste kaninskinn. Han har välskräddade kostymer i sammet, flera stycken som han kan byta mellan. Han är älskad av den lilla flickan Abilene och det vet han om. Även om han ”bara” är en leksakskanin så har Edward ganska höga tankar om sig själv. En dag får han åka med ut på en resa, ut på havet med skeppet Queen Mary.

Men så händer det otänkbara, två retstickor till pojkar slänger Edward överbord och han sjunker sakta ner till botten. Där får han ligga, alldeles ensam i det stora havet. Helt ensam i hela 297 dagar. Då hinner man fundera ganska mycket över livet. Men så har han turen att bli uppfiskad av den gamle fiskaren Lawrence som tar honom med hem till sin fru Nellie. Nellie syr nya kläder till Edward och han får bo hos dem. Och trots att Edward är en mycket förnäm kanin börjar han tycka om det enkla livet hos det gamla paret. Men lyckan varar inte länge och snart är Edward på väg igen.

Missa inte att läsa Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo , vilken underbar saga det var! Jag rös när jag läste den. Det är inte bara en barnbok, den har något att säga alla. Man skulle nästan kunna kalla den en utvecklingsroman.


Den finns så klart att låna på biblioteket.

/Maria

Inga kommentarer: