tisdag 11 november 2008

Djävulens avkomma, onda vättar och andra bisarra saker

Ojojoj!

Nu har jag läst Den femte systern av Mårten Sandén och den var verkligen händelserik. Han har blivit Augustnominerad för den (vill du veta vilka fler som blivit nominerade kan du kolla här) och det är jättekul. Jag vet nästan inte hur jag ska börja beskriva den, för den innehåller så otroligt mycket. Men den handlar i alla fall om Jannike som är av resandesläkt och har haft en minst sagt strulig uppväxt, med omhändertagande av socialen t ex. Nu har hon fått en ny chans som praktikant på ett museum där hon kommer bra överens med sin chef Elisabet (som är gravid). Det visar sig att Elisabet är släkt i rakt nedstigande led med en pastor Karmelius som levde i början på 1800-talet. En pastor besatt av ondskan och djävulen. Pastorn hade fem döttrar som han ville skulle bära djävulens avkomma. Som tur var lyckades han inte då men nu, efter fem generationer av bara kvinnor, är tiden kommen. Och den som ska föda fram djävulens avkomma är Elisabet…

Jannike har haft en hemlighet, en som hon inte vågat berätta för någon. Hon har en gåva, att kunna läsa andra människors tankar. Hon har alltid skämts över detta men nu verkar det som om hon kan ha stor nytta av det. Det visar sig att Jannike faktiskt är utvald, till en stor och svår uppgift. Att hindra pastor Karmelius släktingar att hjälpa djävulen in i den här världen.

Det här är en bok som håller ett högt tempo och som innehåller det mesta i Jannikes kamp mot ondskan. Vättar, troll, jättar och uppvridbara odöda. Och vet ni vad? Det är planerat att komma två delar till. Det ser jag fram emot mycket!

/Maria

ps. låna boken på biblioteket!

Inga kommentarer: