torsdag 20 november 2008

Vad skulle du ha valt?


Jespers vän Abbe är kanske lite speciell. Somliga skulle nog säga att det är något fel på honom. Men han är världens bäste vän ändå och han och Jesper har hängt ihop sedan de var små.

Så lite bortglömd känner sig Abbe när Jesper förälskar sig, nej, vänta, när Jesper faller handlöst för den hemlighetsfulla och tänkande Annie. För ju mer Jesper är med Annie desto mindre tid får han för Abbe. Och desto mindre koll får han över vad Abbe hittar på när han inte är med.

I Jespers och Abbes klass finns ett gäng killar som de aldrig tidigare har haft lust att hänga med. Men nu när Abbe är ensam har han inte så mycket till val, trots att allt för mycket handlar om att passa in och visa vem som bestämmer. Att göra sig hörd och visa sig tuff. Det är inte något som passar Abbe, och det vet ju Jesper egentligen. Ändå väljer han att inte tänka på Abbe.

Lite som den här beskrivningen är hela boken tycker jag. En hel del namn och en hel del självklarheter. Men att det är självklart behöver ju inte betyda att man som läsare inte behöver bli påmind ibland… Så det handlar om att göra val och att välja rätt. Ännu mer tror jag att boken handlar om civilkurage och vänskap, men jag är inte säker.

Låna på bibblan och avgör själva.

/Ulrika.

Inga kommentarer: