tisdag 4 november 2008

En kyss kan vara värre än döden

Ingen har väl missat att det är vampyrer som gäller just nu. De dyker upp överallt i alla former. Alla som läser Om jag kunde drömma av Stephanie Meyer blir helt besatta (filmen har premiär 21 november förresten!). Filmen Låt den rätte komma in som bygger på boken med samma namn av John Ajvide Lindqvist hade premiär nu i oktober och en annan svensk film, Vampyrer, hade premiär 5e september. Modet genomsyras också av goth och vampyrromantik. Och så har ju HBO (som släppt ifrån sig klockrena serier som Six Feet Under och Sopranos) börjat med en ny serie som heter True Blood .

Men när alla snackar om Om jag kunde drömma så vill jag verkligen slå ett slag för Parasit av Scott Westerfeld. (Ååh, den är så bra!) Cal har flyttat till New York från Texas för att plugga och känner inte till stan så värst bra. En kväll, när han druckit lite för mycket, stöter han på en vacker ung kvinna, blek, svartklädd och med korpsvart hår. Han kan inte stå emot henne och hänger med henne hem. Dagen efteråt minns han bara hennes förnamn, Morgan, ingenting annat. Inte ens var hon bor. Tiden går och Cal upptäcker att han har blivit smittad av något, han har blivit parasitpositiv. Men han har tur, han är på något sätt immun och blir bara smittbärare av parasiten istället för att utvecklas till att bli en galen vampyr som måste ha människoblod för att överleva. Hans flickvän har dock inte samma tur eftersom man kan bli smittad av bara en kyss…

Cal får jobb hos Nattväktarna, ett slags hemlig polis, för att spåra upp de som inte haft samma lyckliga gener som honom, de som istället blivit kannibaler (som flickvännen). Efter ett tag får Cal upp ett spår efter Morgan, men det är något som inte stämmer kring henne. Det finns en fruktansvärd hemlighet som någon verkar göra vad som helst för dölja.


Finns så klart att låna på biblioteket. Låna den!

/Maria

UPPDATERING - glömde ju nämna att det är Scott Westerfeld som skrivit den fantastiska Ful, som jag skrivit om tidigare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

den här boken är jätte bra! kanske för lite äldre läsare eftersom den innehåller ganska våldsamma scener och fokuserar ganska mycket på sexualitet... men annars, grymt spännande och väldigt skickligt skriven!

Fyrväktarna sa...

Jag håller med dig, man ska nog vara lite äldre när man läser den. Scott Westerfeld kan verkligen konsten att bygga upp spänning och hans böcker känns verkligen genomtänkta.