fredag 12 september 2008

När det kommer en älskare


Författaren Mats Wahl har bland annat skrivit kärleksromanen Vinterviken och Den osynlige om rasism och våld i Sverige idag. Kanonbra böcker som också filmats. Nu har han gjort det igen. Skrivit en bok att sträckläsa, bli berörd och oroad av.

Hur ska det gå för Tom som flyttat igen med mamma och två äldre halvsyskon till mormors stora gamla hus? Huset som har en fin idyllisk trädgård där det finns en huggorm, oberäknelig och på hugget liksom storebror Morgan som inte drar sig för att ständigt plåga Tom med slag och grova förolämpningar.

Tom bär en stor tomhet inom sig; var och vem är hans pappa. När skolan börjar blir Tom indaragen i värsta bråket med klassens ”värstingar”. Han blir missförstådd och till och med Nadja som han kommit så nära tvivlar på honom. Och så är det något som inte stämmer med Dick, mammas nye älskare som i smyg kastar blickar på storasyster Annie. När Tom en eftermiddag hör skrik ifrån Annies rum och förstår att det inte är någon av hennes killar där utan en vuxen man, vars röst han känner igen blir han iskall och hans handling kommer att förändra livet för hela familjen.

Ja, hur ska det gå för Tom? Det känns lite tomt när boken är slut, men man kan ju alltid hoppas på en fortsättning!

/Kajsa

Inga kommentarer: