tisdag 17 mars 2009

Att inte vara värd livet

Oönskad är en bok som utspelar sig i framtiden, och en hemsk framtid dessutom. Året är 2140 och läkarna har kommit på ett läkemedel, LångtLiv, som gör att man inte dör utan lever för evigt. Det gör också att det har blivit förbjudet att skaffa barn, för annars skulle jorden bli överbefolkad. De som ändå skaffar barn, kastas i fängelse och deras barn sätts på en institution för oönskade där de ska lära sig att bara passa upp på andra, att bli en perfekt slav helt enkelt.

Anna bor på en sådan institution, som styrs av den hemska Mrs Pincent. Där har hon blivit härntvättad till att tro att hon är värdelös. Sina föräldrar kommer hon inte ens ihåg och hon har lärt sig att hata dem för att de varit så själviska och skaffat barn. Men så dyker det upp en kille på ”elevhemmet”, Peter, som säger att han känner Annas föräldrar och att de vill ha henne tillbaka och att han har kommit dit för att rymma tillsammans med henne. Anna vill inte lyssna på honom, det strider mot allt hon har blivit uppfostrad till. Men någonstans inne i hennes hjärta tänds det ett hopp. Kan det verkligen vara så att hon är önskad av någon?

Det här är en bra men hemsk bok som får en att tänka på framtiden och vem som ska få leva och hur någon överhuvudtaget kan tycka att den ska få bestämma att någon är mer värd än någon annan. Alla är ju faktiskt lika mycket värda. Så enkelt är det.

Boken är skriven av Gemma Malley och finns så klart att låna på biblioteket.


/Maria

Inga kommentarer: