torsdag 12 mars 2009

En hjältinna utan röst

Anna är stum och har inte pratat sedan hon var liten. Varför vet hon inte, bara att hon inte gör det. I skolan gör det att hon blir extra utsatt, särskilt av Ivan och hans underhuggare Hajarna vars största nöje verkar vara att låsa in Anna i pannrummet i källaren så länge som möjligt. Hon kan ju inte ropa på hjälp precis. Men sedan börjar det en ny kille i klassen, Aian, som är flyktingbarn. Det är något speciellt med honom, Anna kan se det i hans blick, han är inte som de andra, som följer Ivans minsta vink. Kanske är det efter att Anna har mött Aian som hon vågar ställa sin pappa mot väggen. För det är så att Annas mamma har varit försvunnen i sju år och Anna känner på sig att pappan döljer vad som verkligen har hänt. Det visar sig att Annas mamma är fången i en annan värld, i nattlandet, och att Anna är den enda som kan hjälpa henne. Så det som börjar med en berättelse förankrad i dansk nutid vindlar sig iväg och blir en spännande fantasyhistoria om det goda och det onda.

(Förresten verkar drömmar vara ett genomgående tema i de böcker som jag råkar få i min hand just nu. Visserligen har de mer eller mindre betydelse men ändå. I den här boken blir drömmarna ytterst verkliga och far omkring i nattlandets värld och tränger sig in i ens medvetande.)

Boken heter Skuggporten och är skriven av Lene Kaaberböl som också har skrivit bland annat de populära böckerna om Skämmerskans dotter.

Så klart finns den att låna på biblioteket!

/Maria

Inga kommentarer: