torsdag 15 april 2010

Fantasin har inga gränser

Emmi och Martin är något så olyckligt som styvsyskon som hatar varandra. Verkligen hatar varandra. Emmi är självständig och hetsig medan Martin är eftertänksam och klok. De passar inte alls ihop. Nu ska de vara hos Emmis faster Tove medan deras föräldrar ska iväg på en romantisk semester. Men på natten händer det något märkligt, medan Tove sitter och skriver på sin senaste bok dyker det upp en liten grå varelse svävande på ett moln. Det är en musa.

En musa är en varelse som förser författare med alla de figurer som behövs för att göra alla berättelser levande. När musan försöker smita ”råkar” Emmi och Martin följa med henne och helt plötsligt är de på väg till en värld de inte visste fanns. De hamnar där alla dessa figurer bor i väntan på att få fara iväg till en bok. Musornas råd bestämmer att barnen inte får åka tillbaka, tänk om de skulle avslöja allting! Aldrig har det hänt att barn har kommit dit förut. Vad ska Emmi och Martin ta sig till? Till på köpet hotas alla av den onda, spindellika Erisia som är hämndlysten för att hon ännu inte valts ut till en berättelse. Hon har en plan som riskerar att förinta hela musornas värld.


Emmi och Martin träffar du i De ännu inte valda av Maria Turtschaninoff, som kanske inte är helt ny, men ändå. Jag tycker om hur fantasin så fritt får spelrum i den här boken. Fast jag vill ha mer, mer av Emmi och Martin och definitivt mer av den värld de besöker med alla sina underliga, underbara fantasiväsen. Vilken fantastisk förmåga att komma på alla dessa figurer!

Den här boken kan du så klart låna på biblioteket.

/Maria

Inga kommentarer: