tisdag 26 februari 2008

Frasande sidenklänningar och kontakt med magiska makter

Vilken spännande bok jag precis har läst! Den heter Ögat över månskäran och är skriven av Libba Bray. Den handlar om 15-åriga Gemma som vuxit upp med sin familj i det myllrande Indien under andra halvan av 1800-talet. Hon har aldrig varit i England men längtar verkligen dit, hon skulle vilja gå på en internatskola, precis som hennes äldre bror. Men hennes mamma vägrar att låta henne åka.

Så en dag sker det en katastrof, precis när Gemma har haft ett mycket uppslitande gräl med sin mor och rusat iväg i folkmassan så drabbas hon av en fruktansvärd syn som känns alldeles verklig. Det känns som att hon ska svimma men istället ser hon som i en dröm hur hennes mor blir överfallen av någon slags demon. För att inte falla offer för demonen tar Gemmas mor en dolk och stöter den i sitt bröst och faller död ner. Det visar sig att det inte bara var en dröm utan att Gemma hade sett sanningen.

Det här är bara början på en mycket spännande berättelse. Efter moderns död skickas Gemma till England och till ett internat, Spence, där hon ska uppfostras till en fin dam för att bli bortgift. Samtidigt som Gemma har svårt att anpassa sig till det viktorianska England med sina hårt snörda korsetter, fina uppträdanden och där kvinnan bara ska vara en prydnad upptäcker hon att hennes övernaturliga förmåga att kunna träda in i andra världar växer sig allt starkare. Hon upptäcker också att det finns en mörk historia på Spence som på något sätt är länkat till hennes eget öde.


/Maria

Inga kommentarer: