torsdag 9 juli 2009

Knäppa lärare och ond bråd död

Vilde, Nora, Trine och Benedicte har varit vänner så länge de kan minnas. Benedicte ser ut som en Barbie och är van att få alla killarna, Nora är ganska anonym och eftertänksam, Vilde är en lång skönhet som inte trivs med sitt utseende och Trine är en typisk fotbollstjej (lite stereotypa alltså). Dessa fyra vänner träffar du i Ett hål i själen av Kjetil Johnsen. Boken börjar med att en av de fyra tjejerna hittas mördad av en av de andra, inlindad i plast, flytande i en sjö. Efter detta kastas man tre veckor tillbaka i tiden utan att få veta vem som blev mördad och vem som hittade henne vilket ger berättelsen en nervkittlande spänning.

Det hela börjar väl egentligen med att klassen får en ny klasslärare, en ung och snygg tjej som heter Synnöve. Först blir alla glada eftersom deras gamle klasslärare var just gammal och mossig men snart är det inte så kul längre. Det visar sig att Synnöve behandlar killarna och tjejerna väldigt olika. Killarna får all uppmärksamhet och allt beröm medan tjejerna behandlas som om de inte hade något värde alls. Droppen som får bägaren att rinna över är när läraren förödmjukar Nora offentligt genom att läsa upp en dikt hon skrivit, mot hennes vilja. Tjejgänget bestämmer sig för att hämnas. Och det är där något börjar gå snett…

Den här berättelsen är uppdelad i flera delar och det är faktiskt ganska frustrerande eftersom alla delarna inte har kommit ut på svenska än. Men spännande är det!


Fortsättningen heter Den farliga kyssen och du kan låna dem båda på biblioteket.

/Maria

Inga kommentarer: