torsdag 1 oktober 2009

En bok om värme, kärlek och sorgliga saker

Ibland läser man en bok som man inte riktigt vet vad man ska skriva om och så är det verkligen med Lova att du går tillbaka av Kathi Appelt.


Men om man i alla fall börjar med handlingen så handlar det om en liten kattmamma som är ganska vilsen ute i skogen. Hon blir vän med blodhunden Ranger som bor under en stor veranda, fastkedjad i ett träd. Det är en ganska ovanlig vänskap men inte desto mindre alldeles underbar, fylld av värme och tillit. När hon sedan får sina två fina små silverfärgade ungar, Sabine och Puck, blir Ranger deras styvpappa kan man säga. Och allt kanske hade varit bra om inte Rangers husse hade varit en ond, ond man vars enda intresse är att jaga och skjuta ihjäl djur och sälja deras skinn. Så länge den lilla familjen stannar under verandan är allt bra men eftersom små kattungar är nyfikna till sin natur så kommer det förr eller senare att hända något hemskt.


Och det är det som är så jobbigt, jag tycker verkligen inte om att läsa om när djur skadas eller plågas, och det är precis vad som händer i den här boken, så att den blir ganska ledsam ibland. Kanske passar den bättre som högläsningsbok tillsammans än att man ska läsa den ensam? I alla fall om du är känslig för djur som far illa. Men den har ett härligt språk och fin värme som verkligen gör den läsvärd. Dessutom så får man en parallellberättelse om en fruktansvärd, giftig orm som heter Mormor Mockasin. Hon är bitter på hela sin omvärld och bara ute efter hämnd.


Du kan låna den på biblioteket.


/Maria

Inga kommentarer: