tisdag 13 oktober 2009

Amalia tipsar!

Här kommer Amalia, 15, med ett hett tips! Såhär skriver hon:

Fatta Eld av Suzanne Collins är den efterlängtade uppföljaren till Hungerspelen och del två i serien om Katniss Everdeen och Regimen i Panem. Hungerspelen är över och Katniss Everdeen står på delad förstaplats tillsammans med bagarsonen Peeta Mellark. Hon har lyckats lura regimen och genom att låtsas vara förblindad av kärlek till Peeta lyckats rädda både honom och sig själv undan Hungerspelens grymma regler.

Hennes handling ses som lite av ett uppror mot regimen och för att tysta de upprörda viskningarna av Panems invånare blir Katniss och Peeta tvungna att spela sina roller som förståndsfattiga älskare bättre än någonsin. Beslutet om giftermål tas åt dem. När Katniss får ett besök av självaste President Snow i egen hög person förstår hon allvaret i hennes handling. Hon har blivit en ofrivillig symbol för de ständigt växande upproren i de 12 distrikten. Peeta har redan avslöjat att hans känslor för Katniss inte är spelade och hon måste själv ta tag i sina känslor för honom samtidigt som hennes barndomsvän visar sig i ett nytt ljus och är lite mer possessiv än han borde vara.

Så snart segrarturnén är över väntar slåtterdagen, men ingenting kunde ha förberett Katniss för det som händer. Hon finner sig återigen kastad tillbaka in i Regimens grymma spel och denna gång kommer det bara bli en överlevande

Den efterlängtade uppföljaren till succén Hungerspelen gör dig inte besviken. Återigen ställs frågor som får dig att fundera. Är det okej att döda någon annan för att rädda sig själv eller dem man älskar?
Förutom den uppenbara obarmhärtigheten i Hungerspelen är det spel som spelas i huvudstadens glänsande höghus ett oerhört hjärtlöst spel också. Man manipulerar och ljuger, allt för att skapa så bra förutsättningar för sig själv som möjligt. Det spelet, hur grymt det än må vara, är väldigt fascinerande. Och Collins som är så väldigt duktig på att beskriva och faktiskt skriver väldigt bra i det hela taget gör dig lika rädd, och får dig att lida lika mycket som Katniss när hon går igenom de prövningar och de bestraffningar regimen sätter framför hennes fötter.


Det finns faktiskt ljusglimtar i det kolsvarta mörkret av hopplöshet som Katniss ofta ignorerar, och en av de ljusglimtarna är bagarsonen Peeta. Han är så oerhört hjälpande och osjälvisk att man faktiskt blir lite irriterad när Katniss bara tar det hon behöver och ger inget tillbaka, i sann själviskhet.

Förutom de utmärkta miljöbeskrivningarna och de fenomenala karaktärerna som man lätt blir så fäst vid (bland mina favoriter finns, Cinna, Katniss fantastiska stylist och en av ljusglimtarna, Beetee och Wires, oförglömliga karaktärer från distrikt 3, och självklart Peeta) skriver Collins väldigt spännande och gripande. Hon får dig att verkligen hoppas och längta efter den dag då Katniss och alla andra i de 12 distrikten går fria för förtrycket av huvudstaden, och hon får dig att vilja kämpa sida vid sida med karaktärerna för den dagen.

P.s slutet för med sig en så stor cliffhanger att det är synd att vi måste vänta ett helt år till på nr.3 ;) D.s
/Amalia

(PS2 Erika har skrivit om Hungespelen här, och så klart kan du låna båda två på biblioteket, på både svenska och engelska /Maria)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Amalia -
du har verligen lyckats förmedla stämningen från den kusliga och viktiga boken och du skriver så bra!


lena kjersén edman

Amalia Nielsen sa...

Tack så mycket Lena, när jag köpte boken på Bokmässan började jag läsa så snabbt och jag var så inne i boken att jag faktiskt missade bussen hem :) men då väntar du lika spännt på trean som jag då?

//Amalia