fredag 20 november 2009

Fika, mys och massor av böcker

Vi hade vårt mysiga bokcafé häromdagen, vi tände lite ljus i novemberrusket och fikade gott och pratade massor om böcker. Eftersom det ska bli en Twilightnight på biblioteket 1e december (det kommer mer om det i ett eget inlägg) snöade vi in på att prata ganska mycket om den serien. Vi pratade om hur filmen står sig jämfört med böckerna och hur himla dumt det är med åldersgränserna i Sverige på bio. Fast precis nu såg jag på Twilight Swedens hemsida att åldersgränsen har sänkts till 11 år! För det är ju verkligen så att många av dem som läst böckerna och vill se filmen är under 15 år (som var den tidigare åldersgränsen).

Jenny berättade om Dårhus av Ally Kennen som verkligen är en spännande bok. Då kom vi också in på om det har någon betydelse om det är en kvinna eller man som är författare. Alla tyckte att det inte spelade någon roll men att det kanske påverkade lite vad man förväntade sig av boken. Alla visste till exempel inte att Ally Kennen är en kvinna. Kanske förknippar man skräckgenren mer med manliga författare? Det hade ju varit lustigt om Gossip Girlböckerna av Cecily von Ziegesar hade varit skrivna av en man.

Sedan tipsade Andrea om Oktober av Cannie Möller (som jag skrivit om här) och vi pratade om att den verkligen är hemsk men att den också är bra för den beskriver på ett verkligt varför hemska saker kan hända.

Jenny tipsade också om Offensiv Röda nunnan av Monica Zak som är en annan hemsk men bra bok som dessutom bygger på verkliga händelser. Gatubarnet Felix blir vittne till hur ett annat gatubarn mördas genom en granatattack utanför McDonalds.

Sedan tipsade både Andrea och Lydia om Bara inte du av Katarina von Bredow (som bibloUlrika tipsat om här). De tyckte att den var väldigt bra i de delar som skildrar vänskapen mellan Emma och Markus men att den var trist och schablonartad i de delar som handlar om otrohet och svek. Sedan började vi spåna kring hur det kunde vara om Bredow skulle skriva en skräckbok istället. Hade inte det varit kul!?

Ulrika tipsade om Coraline av Neil Gaiman (en av mina favoriter). Hon tyckte att den var lite annorlunda och att det är bra. Coraline flyttar till ett slags kråkhus med olika lägenheter och det blir väldigt spännande när hon upptäcker en dörr in till en spegelvärld där allt först verkar vara bättre än i den vanliga (men så är det inte…).

Lydia tipsade om Ett nytt liv på köpet av Emma Granholm som handlar om svårt det kan vara med vänskap, sär skilt om man får en massa nya vänner från att inte ha haft någon och hur knepigt det kan vara att balansera mellan alla dessa nya.

Cecilia tipsade om en riktig klassiker: Momo eller Kampen om tiden av Michael Ende som alla borde läsa!

Vi pratade också lite om de olika ungdomsromanerna som är nominerade till Augustpriset, Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević, Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm, Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman, Kulor i hjärtat av Cilla Naumann och Natthimmel av Sofia Nordin (mer om dem en annan gång).
(Klicka på böckerna så ser du om de finns inne på biblioteket)
/Maria

Inga kommentarer: