tisdag 17 november 2009

Poetiskt finfrämmat från norr


Förra veckan var Solja Krapu på besök hos oss. Solja är lärare i bild, författare och estradpoet. Hon bor i Umeå men kommer från Finland. Det hörs lite när hon pratar. Solja berättade att hon alltid skrivit dikter men att det var svårt när hon skulle börja skriva på svenska istället för på finska. Det blev lätt att hon rimmade på hjärta och smärta och sådant. Men det får en göra om en vill säger hon.

Här i Kungsbacka gjorde Solja några klassbesök och träffade vår skrivargrupp Tjejkult och bokcirkel Bokslukarna. Hon övade dem i att skriva poesi förstås.

Jag beundrar Solja. Hon är en föregångare inom svensk scenpoesi. Hon har tillexempel vunnit SM i Poetry Slam flera gånger. Fast det var ganska längesedan. Men många har inspirerats av henne. Speciellt eftersom de flesta som läser dikter på scenen är män. Nu har hon börjat berätta också och vann nyligen SM i Sverigefinnarnas berättarslam.

I två böcker kan ni läsa hennes dikter: Jag behöver busschauffören och Det började så oskyldigt med diskbänken. Dessutom har hon skrivit en roman som heter Mogen för skrubben och handlar om lärarinnan Eva-Lena som blir inlåst på skolan över helgen. Den är ganska rolig faktiskt och dessutom läser en ju sällan om lärare från en lärares håll.

Solja har också skrivit texten till två bilderböcker som heter Jag behöver lillbrorsan, som hon vann pris för, och
Lille Ville.

Men bäst är hon på scenen ändå. Ibland kör hon till och med lite stand up. Kolla in det här youtubeklippet till exempel.
/Ulrika

Inga kommentarer: