torsdag 18 november 2010

Daniel tipsar!

Daniel som är 15, har läst en bok han vill tipsa om. Såhär skriver han:

Reckless är en ny fantasy-bok skriven av den tyska författarinnan Cornelia Funke. Boken handlar om Jakob Reckless och hans bror William vars far mystiskt har försvunnit. Man får inte veta mycket om bröderna eller deras far men ledtrådar till vad som har hänt ges genom hela boken. När Jakob upptäcker en spegel i sin fars rum börjar hans äventyr i den andra världen bortom spegeln.
Sättet som boken är skriven på gör den väldigt annorlunda jämfört med Funkes tidigare fantasy-böcker. Eftersom boken tar ett stort skutt från pojken Jakob till den kända äventyraren Jakob är det mycket som du aldrig får reda på. Detta gör boken intressant men tyvärr kan det bli lite trist när det kommer till bekostnad av beskrivningar.
Men det är inte bara informationsluckorna som gör sättet boken är skriven på speciell. Man får också höra Jakobs tankar under historiens gång vilket ger en ny aspekt på berättelsen. Även om du lättare tänker dig in i Jakobs situation kan det dock bli tjatigt ibland.
Världen som historien utspelar sig i är mörkare än i de flesta andra böcker av Cornelia Funke. Varelserna som lever i värden är baserade på kända sagor men de kommer i en ruskigare skepnad. Det och mycket annat gör så att den här världen skiljer sig mycket ifrån de typiska fantasy-världarna. Det finns inga orcher, inga alver och inga magiker. Och det kan vara skönt som omväxling ifrån en gammal man som muttrar några ord på ett fantasispråk.
Reckless är en bok som håller sig undan vanliga fantasy-mallar och strävar efter att bli någonting annorlunda. Med sin mörka sagovärld och annorlunda berättande känns den speciell, på gott och ont. För dig som letar efter någon fantasy-bok som är annorlunda och nyskapande kan den här boken vara något för dig. Men om du gillar lätta, skojfriska äventyr och okomplicerat berättande är Reckless inget att rekommendera.
/Daniel

Inga kommentarer: