tisdag 8 april 2008

Katastrofer och krig

Meg Rosoff är en amerikansk författare som är bosatt i London. Hon har förmågan att skriva böcker som verkligen berör!

Justin Case handlar om att när 15-årige David Case räddar sin 1-årige lillebror Charlie från att kasta sig ut genom fönstret, blir han smärtsamt medveten om att livet är skört och osäkert.


”Två sekunder. Det var bara två sekunder som skilde mellan det vanliga vardagslivet och den totala katastrofen”

David är från och med nu övertygad om att han själv kommer att råka illa ut, och att ett olycksbådande öde styr hans liv. Han försöker fly från sig själv genom att byta namn, stil och utseende. David blir Justin Case, flyr från sin familj och skola, bosätter sig på Lutons internationella flygplats, där det verkligen inträffar en katastrof, men precis i det ögonblicket kommer Agnes, tjejen, fotografen som Justin älskar och hon blir då hans räddning.

Många besvikelser, stor rädsla och panik ska Justin övervinna för att våga leva och många gånger är han nära att dö.

När man väl blivit insläppt i Justin Cases värld och tar del av hans öde är den svår att släppa och man bär den inom sig länge efteråt.

Justin flyr från ett inre kaos och slåss med sina inre demoner men i boken
Så har jag det nu utspelar sig ett riktigt krig i vår tid, Daisys och Pipers flykt från krigets fasansfullhet är högst verklig.

15-åriga Daisy som mår dåligt efter flera år av ätstörningar reser från sitt hem i New York för att bo på den engelska landsbygden hos moster och fyra kusiner som hon aldrig träffat tidigare. När 14-årige kusinen Edmond möter henne vid flyget händer det något mellan dem, det är som om Edmond kan läsa Daisys tankar och de blir djupt förälskade. Daisy känner sig välkommen och älskad av hela familjen och i synnerhet av kloka 11-åriga flickan Piper.

Så inträffar katastrofen, en bomb exploderar mitt i London och tusentals människor dör. Moster Penn som är engagerad i fredsrörelsen har rest till Norge. Kriget bryter ut och barnen isoleras på gården, först är det som om krigstillståndet inte bekommer dem, utan inblandning från vuxna njuter de av ett fritt gott liv. Men så småningom tränger sig verkligheten på, soldaterna kommer och för dem därifrån och Daisy och Piper skiljs från bröderna.

Från och med nu blir livet mer och mer mardrömslikt, krigets ondska kryper närmare och de är inte säkra någonstans. Daisys och Pipers flykt med brödernas tillhåll som mål är möjlig genom flickornas envishet, Pipers kunskaper om hur man överlever på naturens villkor och deras förmåga att söka tröst hos varandra.

Berättelsen om Daisy, Piper och Edmond är oerhört spännande och gripande och berättar om krigets fasor men också om kärlekens oerhörda kraft .



Båda böckerna finns förstås att låna på Kungsbacka bibliotek

/Kajsa

Inga kommentarer: