fredag 15 maj 2009

Om ett föräldralöst tekniskt geni

Om du är det minsta intresserad av filmhistoria måste du läsa En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick. Den handlar om Hugo som bor på Paris stora tågstation, någon gång under första halvan av 1900-talet. Sedan hans pappa tragiskt dog i en brand på museet där han jobbade har han bott hos sin farbror som är en riktig suput. Nu har farbrodern försvunnit och det är Hugo som måste ta hand om alla de klockor som ska dras upp varje dag på tågstationen. Men det funkar ganska bra eftersom Hugo verkligen är ett tekniskt geni. På fritiden försöker han lösa gåtan med hur man får igång en uppvridbar mekanisk man som hans pappa lämnat efter sig. Fast eftersom han är så fattig så stjäl han delarna från en man som har en leksaksbutik på stationen och åker så klart fast. Han måste arbeta av sin skuld hos den gamle mannen som heter Georges genom att städa i butiken.


Jag vill inte avslöja för mycket i förväg men berättelsen om Hugo knyts ihop med en av de män som faktiskt utvecklade filmtekniken för över hundra år sedan. Och Méliès som han heter står dessutom bakom den allra, allra första Science Fiction-filmen som någonsin gjorts: Resan till månen.



En annan sak som är så himla bra med En fantastisk upptäckt... är att vissa episoder berättas genom enbart bilder, ögonblicksbilder som för historien framåt, precis som i en film. Boken är 533 sidor lång men det är bara text på 183 av dem. Resten är bilder. Kul med en författare som tänker i lite nya banor.

Så klart kan du låna boken om Hugo på bibblan!

/Maria

Inga kommentarer: