tisdag 23 februari 2010

Modet att våga vara

Siri, som går på högstadiet, går sin egen väg och har som sitt mantra ”tyck aldrig synd om dig själv” trots att pappa sviker och börjar supa igen, mamma är självupptagen och skolan är en hård plats att vara på om man inte har ett gäng att hänga med eller gömma sig bakom.

I det hus där pappa bor skymtar hon ibland Jakob, hon kallar honom ”Vilsenpojken”. Jakobs hemliga smeknamn på Siri är ”Fågelflickan”. De vet ingenting om varandra men kommer närmare och närmare varandras liv.

Jakob går första året på gymnasiet och är ny i stan han vet egentligen inte varför familjen, mamma, storebror John och han flyttade från Boden, mer än det hemska som hände när Lasse som de bodde med sköt grannens hund fast skottet troligtvis var ämnat för John.

Vartannat kapitel är Siris och vartannat Jakobs, deras berättelser är fyllda av starka känslor, sorg, utanförskap, rädsla men också mod, modet att våga vara svag och så småningom bryta sin isolering och känna glädje.

I det här trädet” är skriven av Per Nilsson och Katarina Kieri .
Samspelet dem emellan är perfekt. Det är svårt att upptäcka bokens två olika författarröster och som läsare kommer man mycket nära huvudpersonerna.


Den här boken kan du låna på biblioteket.

/Kajsa

Inga kommentarer: