tisdag 16 februari 2010

Kan man skapa en fulländad värld?

Det dröjde lite innan jag fick tag på den eftersom det var kö men nu äntligen har jag läst De rätta av Scott Westerfeld! Tredje delen i en serie som började med Ful. Boken innan, Ful eller snygg, avslutades med en otrolig cliffhanger (precis som första boken också gjorde, Westerfeld är helt enkelt mästare på cliffhangers). Jag tycker verkligen om de här böckerna och det är tråkigt att de är slut. Det blir ju som att en känner de personer som är med i böckerna litegrann och nu kommer vi inte att träffas igen. Det finns en fristående fortsättning som heter Extras (finns ännu inte på svenska), men jag undrar jag om Tally, Shay och de andra kommer att vara med i den. I sina böcker är Westerfeld verkligen bra på att få fram hur människor är komplexa varelser, det finns ingen som är rakt igenom ond eller god, vi har alla lite av varje inom oss. Och det är inte det lättaste att göra de rätta valen.

Det gäller inte minst huvudpersonen i trilogin, Tally Youngblood. De rätta börjar med en rasande fart. Tally har förvandlats till en specialare, en cutter. Genom operationer har hennes skelett förstärkts och hennes tänder slipats vassa och hennes hjärna förvandlats till ett isigt överjag. Överlägsen alla andra.

Men.

Hennes älskade Zane, hennes pojkvän, är fortfarande en alldeles vanlig snygging. Eller inte ens det eftersom han i den förra boken drabbades av en hjärnskada som gör honom darrig och långsam. Med sina nya supersinnen kan Tally inte låta bli att äcklas av hans bräcklighet. Hon måste göra något. Tillsammans med Shay får hon honom att rymma och försöka ta sig till New Smoke, rebellsamhället ingen verkar veta var det ligger. Men det är ett farligt projekt och varken Tally eller Shay är beredda på de stora och allvarliga konsekvenser deras handlingar får…


Låna hela trilogin på biblioteket!

/Maria

Inga kommentarer: