tisdag 5 oktober 2010

Farsta Fritt fall

Henrika och Mira hamnar i samma grupp i gymnasie-ettan för att göra ett skolarbete ihop. Tönten och tuffingen. Hur ska de kunna samarbeta? Sakta och steg för steg närmar de sig varandra och lyfter varandra. Båda två vill förändra sina liv och båda har styrka att göra det. Båda ser vad som finns innanför skalet – Miras tuffa och hårda attityd och Henrikas blyga plugghäst-stil.

Hemma har de det väldigt jobbigt. Miras mamma är missbrukare och Mira själv provar olika droger, snattar och hänger med ”värsta” gänget. Mira inser att hon måsta bryta med kompisarna om hon ska få ett bättre liv. Henrikas mamma är nästan aldrig hemma. Pappan har nyligen haft en hjärtattack och Henrika är livrädd att han ska få en ny infarkt. Ansvaret för pappan nästan kväver henne. Dessutom har Henrika flyttat från Lund till Stockholm och allt och alla är annorlunda.

Berättelsen är jättespännande och svår att släppa. Huvudpersonen är både Mira och Henrika och båda är lika intressanta att följa. Det är häftigt att se hur de klarar och orkar att ”simma mot strömmen” och välja en ny riktning på hur de ska leva. Starkt!

Det drastiska och hårda språket blir ibland nästan humoristisk trots den hemska tillvaron Mira och Henrika lever i.

Det är Ulrika Lidbo som skrivit Farsta Fritt fall och hon skrev också Decembergatans hungriga andar - som är en jättebra bok. Den handlar om ett par tjejer med ätstörningar.


Du kan låna både Farsta Fritt fall och Decembergatans hungriga andar på biblioteket.

/Lena

Inga kommentarer: