onsdag 27 oktober 2010

Jag finns

Jag finns av Maja-Maria Henriksson är en av böckerna som blivit nominerad i barn- och ungdomsklassen i Augustpriset (se nedan). Det är en nästan outhärdligt smärtsam läsning om 14 åriga Johanna som nästan varje dag pinas och utsätts för övergrepp av jämnårige Vedin och hans underhuggare. Hon misshandlas grovt på skolans toalett och pojkarna förgriper sig sexuellt på henne.

Johanna får inget stöd från vuxenvärlden. Pappan är borta och mamman i det närmaste infantil och sadistisk. Hon uppträder antingen som ett sårat barn eller plågoande. Hon äcklas och avundas sin tonårsdotter, och misshandlar henne regelbundet psykiskt och fysiskt.

Kärlek och värme lyser med sin frånvaro i Johannas liv, det är bara lillebror Linus som liten och hjälplös ger och tar kärlek.

Många gånger är Johanna nära att begå självmord, så en dag brister det inom henne och hon driver sig till vansinne, hamnar på ungdomspsyk och får så småningom hjälp, eller snarare hjälper sig själv att bryta sig ur sin isolering och växa sig stark.

Den här boken bygger på författarens egna upplevelser och finns så klart att låna på biblioteket.
/Kajsa

Inga kommentarer: