torsdag 3 mars 2011

Darlah - 172 timmar på månen

Mia från Norge, Midori från Japan och Antoine från Frankrike är tre helt vanliga ungdomar med den ovanliga saken gemensam att de ska få åka till månen tillsammans. Det har ingen gjort på 40 år. De har alla tre vunnit i ett världsomfattande lotteri som miljoner ungdomar deltagit i. Ingen av de tre är egentligen så intresserade av månen, rymden eller astronomi utan drömmer kanske mer bara om att få komma bort från de liv som de lever just nu.

Vad ingen vet är den egentliga orsaken till att månen ska besökas igen. Att ungdomarna ska få följa med är bara ett svepskäl för att kunna samla in pengar åt NASA, som är USAs myndighet för rymdfart. De upptäckte nämligen en fruktansvärd hemlighet sist det var någon på månen. Nu måste de tillbaka för att ta itu med det.

Det som börjar som en ganska vanlig ungdomsroman om Mia, Midori och Antoine, om vänskap, skola och olycklig kärlek, utvecklas till en regelrätt skräckhistoria. En sak jag verkligen gillar med den här boken är att den är så oförutsägbar. Du kan omöjligt veta vad som väntar i nästa kapitel. Och när du läst kart boken tänker du: Herregud hur kunde det bli sådär, och så måste du läsa om slutet för att leta ledtrådar.

Darlah - 172 timmar på månen är skriven av Johan Harstad som fick norska Bragepriset 2008 just för den här boken (Bragepriset är ungefär som Augustpriset). Du kan så klart låna den på biblioteket.




/Maria

Inga kommentarer: