tisdag 1 mars 2011

Underfors

Alva är besatt av att minnas, efter varje löparrunda tvingar hon sig att rabbla upp alla hon mött, vad de hade på sig, var hon såg dem någonstans. Är det något hon inte minns straffar hon sig själv. Varför hon gör så reflekterar hon inte över men kanske har det att göra med det som hände när hon var tre, innan hon blev adopterad. Hon minns att någon håller i henne, knuffar ut henne ur ett hål och att hon ser stjärnhimlen för första gången i sitt liv. Försöker hon minnas längre tillbaka än så får hon panik och ångest.

Det dyker upp mystiska saker i Alvas omgivning, märkliga små nattfjärilar som bildar ordet ”minns” i sovrumstaket. Nästa gång är det lysmaskar som uppmanar till samma sak. Helt plötsligt dyker det också upp en kille som Alva dras till utan att hon kan hjälpa det. Han är lång och smidig, har en svart skinnrock och alldeles kolsvart hår och buskiga ögonbryn. Han heter Nide och när han tar i Alva blir hon alldeles knäsvag.

Joel går på Alvas skola och i två år har han beundrat henne på avstånd. Hon är det vackraste han sett, med sitt rosafärgade hår, ballerinakjolen, de randiga strumpbyxorna och conversen. Och hon verkar så stark, bryr sig inte om vad andra tycker och tänker. När han till slut vågar fråga henne om hon vill följa med och fika tackar hon faktiskt ja. Men när Joel sitter på caféet och ser henne komma på andra sidan gatan dyker Nide upp och får henne att följa med honom. Joel som tycker att Nide ser skum ut följer efter dem i smyg och på det sättet kommer det sig att han följer med dem ner i underjorden, till Underfors.

Det visar sig nämligen att Alva kommer från en helt annan plats, en plats där det finns troll, älvor, skogsrån och bäckahästar. Och där det finns en ondskefull varelse så stor och stark att den är en fara för hela världen. Det är en anmoder till Alva som för längesedan lyckats fängsla varelsen men nu riskerar den att slippa lös igen.

Maria Turtschaninoff som skrivit den här boken, Underfors, väver ihop klassiska sägner och sagor med den här trista verkligheten vi lever i på ett magiskt sätt. Det känns helt naturligt att det skulle kunna dyka upp en bergsfru och kasta en förtrollning på någon. Eller troll som kan förvända synen på dig.

Turtschaninoff har också skrivit De ännu inte valda som du kan läsa mer om här och Arra som också står på fantasyhyllan.

Låna Underfors på biblioteket.

/Maria

Inga kommentarer: