fredag 22 augusti 2008

Alla på en båt

Jag gillar verkligen när man läser en bok som får en att tänka nytt, det behöver inte alltid vara så himla omvälvande men att man helt enkelt börjar tänka på saker man inte tänkt på förut. Som ger en lite nya perspektiv.

Så är det med Inte hela världen av Geraldine McCaughrean. Den handlar om berättelsen om Noaks ark. Du vet, när Noa byggde en stor båt där han samlade en hane och en hona av jordens alla djur plus sin familj och sedan översvämmades jorden och de var de enda som klarade sig.

Inte hela världen handlar om hur det faktiskt skulle kunna ha gått till. Det är Timna som berättar, Noas dotter, som aldrig nämns någonstans eftersom det bara var killarna som räknades då. Hela sitt liv har hon varit mindre värd än sina bröder Sem, Ham och Jafet. Men även en flicka kan vara stark. Det märker man i den här berättelsen. Den handlar mycket om rätt och fel och att använda sitt eget huvud och inte bara blint lyssna till någon annan. Och att vara lite ödmjuk inför livet.

Tänk om det var en tsunami som sköljde bort hela jorden? Tänk om det var en massa människor som alldeles förtvivlat klamrade sig fast på arken? Är det verkligen rätt att slå på dem med käppar för att få dem att släppa taget, för att de inte är ”utvalda”? Vad hände med det där att ”älska sin nästa som sig själv”? Och vem har egentligen rätten att bestämma vem som är utvald? Det är ganska stora frågor som kommer upp i den här boken men det blir inte alls jobbigt eller tungt att läsa. Istället blir man helt uppslukad av allt som händer och man läser och läser för att komma till slutet (fast sedan blir man ledsen för att den redan är slut).

Läs den! Finns så klart på bibblan.

Nu ska jag vara ledig några veckor, ha det så bra!

/Maria

Inga kommentarer: