fredag 29 augusti 2008

Ottolina och mysteriet med gula katten

Ottolina bor ensam i en stor våning eftersom hennes föräldrar ständigt är på resa. De reser jorden runt, samlar på intressanta saker och skickar vykort hem med förmaningar. Fast helt ensam är Ottolina inte. I lägenheten bor också Herr Hubb som är kort och långhårig och inte tycker om regn. Varje dag kommer det dessutom massa människor hem till Ottolina för att hjälpa henne med saker. De som kommer är till exempel Smith & Smith Kudduppfluffning & Gardinfördagning (som puffar upp kuddar och drar för gardiner), Firma bädda lätt bädda rätt (som bäddar) och leende drakens textilvikningstekniker (som viker handdukar).

Ottolina och herr Hubb gillar att lösa knepiga problem och fundera ut listiga planer. Dessutom är Ottolina mästare på förklädnad. På gatan sitter anslag om att knähundar har försvunnit och när Ottolina och Herr Hubb ser att det kan finnas ett samband mellan hundnappningarna och juvelstölder bestämmer hon sig genast för att utreda saken. På vägen möter de bland annat ett gäng bortskämda knänhundar, en björn i en källare och en gul katt.

Chris Riddell har målat jättefina bilder i bara svart och rött och med detaljer i mängder. I varje teckning finns tusen pryttlar att titta på och ofta berättas därför flera historier samtidigt. Boken är ungefär lika knasig som den låter och väldigt rolig.


/Ulrika

Inga kommentarer: